erfgoedobject

Café-restaurant

bouwkundig element
ID
83835
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83835
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brasserie 't Paviljoen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ingeplant tegenover de Brielstraat met uitzicht op het Donkmeer. Villa volgens bouwaanvraag van 1951 opgericht als café-restaurant voor rekening van De Saedeleer Laura en De Leenheer P., naar ontwerp van architect A. Burm (Berlare).

Benaming verwijzend naar één van de oudste café-restaurants eeuw bij het Donkmeer, namelijk het "Pavillon du Chasseur" of "Paviljoen De Jager" (bij De Leenheer), tegenover de villa Elvira gelegen (zie oude prentkaarten). Villa met vrij oorspronkelijk uitwendig voorkomen.

Eenlaagse baksteenbouw onder snijdende steile leien zadeldaken. Kelderverdieping door het naar achter afhellend terrein, met gevel uitziend op de tuin. Stilistisch aansluitend bij de naoorlogse conventionele "Vlaamse" villabouw (zie als risaliet uitgewerkt dakvenster met hoge puntgevel op schouderstukken). Top voorzien van decoratief metselwerk in vlechtwerk verband.

Opvallende gevelsteen midden op de brede klimmende dakkapel boven het rechter deel van de voorgevel: stelt in reliëf een wapenschild met zeilboot voor en twee gekruiste jachtgeweren. Kleine plintsteen met verweerd opschrift: "Burm Arc(?) / Berlare".Volgens het bouwplan was in de kelder een kamer voorzien voor boten en een voor opslag van bier.

  • Gemeentearchief Berlare, Overmere, 874.1, Bouwvergunningen (1951-1955).
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 41.
  • VAN WAELVELDE W., Donkmeer in prentkaarten 1900-1940, Heemkundige Kring Overmere, XIII, 1, 1995, p. 19, 21.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café-restaurant [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83835 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.