Sint-Catharinakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Catharinakapel

Beschrijving

Wegkapel waaraan een oude oorsprong wordt toegekend. Het aanvankelijke kapelletje zou aan de overkant van de steenweg gestaan hebben.

Huidig vrijstaand wegkapelletje met voorgevel gericht naar de Dendermondse Steenweg door brouwer Louis Steeman opgericht in 1951 samen met het op de straathoek ingeplante nieuwe café "De Klappel". Dit café werd ter vervanging gebouwd van de afspanning "De Oude Klappel" waartegen zijdelings links bij de straathoek het Sint-Catharinakapelletje aanleunde (zie archieffoto en oude prentkaarten). Op de topografische kaart van 1869 werd de Sint-Catharinakapel met naam bij deze locatie aangegeven.

Rechthoekige bakstenen kapel onder pannen zadeldak. Puntgevel met uitgespaarde rondbogige portiek geaccentueerd door boog van gesinterde baksteen en dito kruis in de geveltop. Beeld in getraliede rondboognis onder banderol met geschilderd opschrift "H. Catharina H. Maria bid voor ons".

• Gemeentearchief Berlare, Overmere, 874.1, Bouwvergunningen 1951-1955.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 81.
  • DE BLOCK D., VAN DAELE E., Overmere, vroeger en nu, Heemkundige Kring Overmere, XVIII, 4, 2000, p. 198-199.
  • VAN WAELVELDE W., Over volksremedies, wonderdoktoors en volksdevotie, Heemkundige Kring Overmere, IX, 1, 1991, p. 33.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena