Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Voormalig herenhuis van de familie Baeten, deels teruggaand op een in de eerste helft van de 19de eeuw al bestaande woning die volgens kadastergegevens in 1866 door de toenmalige eigenaar dokter C.-J. Van Ruylegem links zijdelings tot een constructie in L-vorm werd vergroot. In 1874-1875 werd de dwarsvleugel achter het huis door de nieuwe eigenaar Polidoor Baeten verlengd door de bouw van een leertouwerij. In 1886 werd de leertouwerij omgevormd tot een brouwerij genaamd "Brasserie Sept Etoiles" door weduwe J.E. Baeten-Van Heymbeeck, eigenares van de ernaast gelegen olieslagerij. De brouwerij was vervolgens in handen van Leopold Baeten en Robert Baeten. De brouwerij werd stopgezet na de Tweede Wereldoorlog en bleef een tijd in gebruik als bottelarij van bieren “Excelsior” (intussen gesloopt). Aan de straat gelegen herenhuis, heden onbewoond.

Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Volgens oude prentbriefkaarten, oorspronkelijk een eenvoudige gepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters afgesloten door persiennes, begin 20ste eeuw voorzien van een gecementeerd parement met schijnvoegen. Lijstgevel op arduinen plint, horizontaal gemarkeerd door puilijst, cordons, versierde muurbanden en panelen onder de dorpels van de bovenvensters. Houten kroonlijst op gecementeerde consoles met bladwerk. Rechthoekige vensters met T-ramen, op de begane grond met rolluiken, voorzien van geriemde omlijsting met siersluitsteen.

Rechthoekige voordeur met bovenlicht gevat in een arduinen omlijsting met rechte kroonlijst en voorafgegaan door arduinen trap. Uiterst rechts in de voorgevel korfboogvormige poort met gekasseide doorrit naar het achtererf. Geschilderde achtergevel met eenvoudige rechthoekige vensters. Haaks aangebouwde keuken en dienstruimte met jongere woning.

Ten oosten naast de perceelgrens achter het huis gelegen verankerd, bakstenen wagenhuis met open arcade van vier traveeën onder zadeldak (pannen). Gedrukte rondbogen op bakstenen pijlers met lijstkapiteeltje.

• Gemeentearchief Berlare, Overmere, Register van besluiten van het kollegie van Burgemeester en Schepenen 1866-1905.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 32, 140-141.
  • DE WILDE E.I., Olieslagerij Baeten, Heemkundige Kring Overmere, XV, 3, 1997, p. 102-104.