Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Voormalige hoeve met kleine villa in Vlaamse stijl, naar verluidt gebouwd in 1953 naar ontwerp van architect Robert De Brabander (Zele) ter vervanging van een ouder boerenhuis. Achterin gelegen en bereikbaar via een met bloemperken afgezoomde oprit. Huidige bebouwing met L-vormige aanleg aan een verhard erf, ingeplant op landbouwsite die minstens opklimt tot 1775 (zie historisch kaartmateriaal).

Villaatje opgericht ten zuiden van afgebroken boerenhuis. Opgevat als diephuis met enkelhuisopstand, van twee traveeën en één bouwlaag onder overstekend pannen zadeldak. Zeer verzorgd baksteenmetselwerk met onder meer decoratieve vlechtingen in de voorpuntgevel en aflijnende overhoekse en getrapte tandlijsten in de zijgevels. Getoogde voordeur gevat in een geblokte bakstenen omlijsting. Rechthoekige vensters op afgeschuinde bruingeglazuurde tegeldorpels. Oorspronkelijk schrijnwerk met rood-witte kleurstelling verhoogd het pittoresk karakter van de villa. Achteraan, lagere aanbouw met portiek. Zeer traditionele en eenvoudige interieurindeling, naar verluidt met hergebruik materiaal van het vroegere boerenhuis.

Losstaande langwerpige stalvleugel ten noorden van de villa en parallel aan de straat. Groen geschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak; in kern 19de-eeuws, verbouwd in de 20ste eeuw.

• COENE F. 2000: Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena