erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83858
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83858

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in modernistisch getinte stijl met verharde voortuin afgesloten door buisvormige balustrade. Circa 1937 in opdracht van Camiel Verbeeck ontworpen, momenteel opgedeeld in appartementen. Brede woning van drie traveeën onder mank zadeldak, met inpandige garage.

De strakke gevelopbouw wordt verlevendigd door het gebruik van horizontale en verticale bouwelementen. Het verticaliserende hogeroplopende rechterzijrisaliet met dakvenster contrasteert met de sterk overkragende kroonlijst op klossen én met het links afgerond terras op de bovenverdieping van de centrale deurtravee. De contrastwerking wordt versterkt door het afwisselende gebruik van bruin baksteenmetselwerk met gecementeerde vlakken. De afgeronde buisvormige leuning verwerkt in de straatafsluiting evenals in deze van de beide balkons zorgt voor een speelse toets.

  • BOONE L. 2005-2006: Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83858 (Geraadpleegd op )