is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Florent Verbeeck
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Florent Verbeeck
Deze vaststelling was geldig van tot
Zeer verzorgde villa in art-decostijl, gekend als villa Florent Verbeeck, met omringende ommuurde tuin. Gebouwd in 1923 als woning met ateliers in opdracht van nijveraar Florent Verbeeck naar ontwerp van de Brusselse architect Jean-Baptiste Dewin. Gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het station en eertijds palend aan de inmiddels afgebroken houtdraaierij "Tournerie Industrielle" van dezelfde eigenaar. Dit bedrijf was later ook gekend als de "Tournerie Verbeeck" en was de voorloper van het textielbedrijf N.V. Phormium heden gevestigd aan de Zevensterrestraat.
Vrijstaande villa hoger ten opzichte van het straatniveau ingeplant, met links een lager gelegen garage met een tot kantoor omgebouwd voormalig bedrijfsgebouw en rechts een oprit. Opgevat als dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag, kelderverdieping én een volwaardige verdieping uitgewerkt in de snijdende met leipannen bedekte mansardedaken. Zeer evenwichtige opbouw met verspringende volumes, waarvan het vensterrisaliet (links) van de voorgevel uitloopt in een geknikte puntgevel. Rood bakstenen metselwerk verlevendigd door de verwerking van natuursteen onder meer in de plinten, keldervensters, hoofdgestel, consoles en aandaken. Twee opnieuw gemaakte sgraffito-panelen met de voorstelling van een uil en drie eekhoorns. Inkompartij met fraaie portiek; dubbele deur met beglaasd bovenlicht onder een houten luifel op twee gekoppelde balustervormige consoles. Dit gestileerde motief is eveneens hernomen in de aflijnende kroonlijst op modillons én het oorspronkelijke schrijnwerk van de rechthoekige vensters. Samen met de kleine roedeverdeling en het gekleurde reliëfglas in de bovenlichten bepaalt dit decoratieve element in grote mate het voorkomen van dit gebouw.
Interieur. Oorspronkelijke plattegrond, indeling en kwalitatieve afwerking getuigend van het vakmanschap van de ontwerper behouden. Circulatie gecentraliseerd rondom de vierkante traphal waarrond alle ruimtes per niveau gegroepeerd zijn. Typerend voor de bouwstijl en bouwperiode wordt deze hal verlicht door middel van klimmend geplaatste rechthoekige vensters in de linker zijgevel.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)