Villa Florent Verbeeck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Florent Verbeeck

Beschrijving

Zeer verzorgde villa in art-decostijl, gekend als villa Florent Verbeeck, met omringende ommuurde tuin. Gebouwd in 1923 als woning met ateliers in opdracht van nijveraar Florent Verbeeck naar ontwerp van de Brusselse architect Jean-Baptiste Dewin. Gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het station en eertijds palend aan de inmiddels afgebroken houtdraaierij "Tournerie Industrielle" van dezelfde eigenaar. Dit bedrijf was later ook gekend als de "Tournerie Verbeeck" en was de voorloper van het textielbedrijf N.V. Phormium heden gevestigd aan de Zevensterrestraat.

Vrijstaande villa hoger ten opzichte van het straatniveau ingeplant, met links een lager gelegen garage met een tot kantoor omgebouwd voormalig bedrijfsgebouw en rechts een oprit. Opgevat als dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag, kelderverdieping én een volwaardige verdieping uitgewerkt in de snijdende met leipannen bedekte mansardedaken. Zeer evenwichtige opbouw met verspringende volumes, waarvan het vensterrisaliet (links) van de voorgevel uitloopt in een geknikte puntgevel. Rood bakstenen metselwerk verlevendigd door de verwerking van natuursteen onder meer in de plinten, keldervensters, hoofdgestel, consoles en aandaken. Twee opnieuw gemaakte sgraffito-panelen met de voorstelling van een uil en drie eekhoorns. Inkompartij met fraaie portiek; dubbele deur met beglaasd bovenlicht onder een houten luifel op twee gekoppelde balustervormige consoles. Dit gestileerde motief is eveneens hernomen in de aflijnende kroonlijst op modillons én het oorspronkelijke schrijnwerk van de rechthoekige vensters. Samen met de kleine roedeverdeling en het gekleurde reliëfglas in de bovenlichten bepaalt dit decoratieve element in grote mate het voorkomen van dit gebouw.

Interieur. Oorspronkelijke plattegrond, indeling en kwalitatieve afwerking getuigend van het vakmanschap van de ontwerper behouden. Circulatie gecentraliseerd rondom de vierkante traphal waarrond alle ruimtes per niveau gegroepeerd zijn. Typerend voor de bouwstijl en bouwperiode wordt deze hal verlicht door middel van klimmend geplaatste rechthoekige vensters in de linker zijgevel.

• BOONE L. 2005-2006: Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes, onuitgegeven document, Zele.
  • BOONE L. 2005: Architectuurwandeling Zele: "in het voetspoor van ontwerpers, aannemers en architecten". Voornamelijk 1900-1960 aangevuld met recente nieuwbouw- en restauratieprojecten, Heem- en Oudheidkundige Kring (HOK) en Vlaamse toeristenbond(VTB-VAB) Zele, Zele.
  • BOONE L. 2004: Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nummer 35, Zele, 275.
  • QUINTYN E. 1989: De fifties (deel 1), in Heem- en Oudheidkundige Kring van Zele, Jaarboek Nummer 20, Zele, 67.
  • Bijkomende gegevens verstrekt door de heer Cooreman

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena