Boerenwoning

Beschrijving

Diep achterin gelegen vrijstaand boerenhuis, ingeplant op een site waarvan de bebouwing confer historisch kaartmateriaal minstens opklimt tot 1775. Hoeve eertijds met vierkante aanleg en bestaande uit losse bestanddelen. Configuratie behouden tot 1868 (confer kadasterarchief), wanneer het boerenhuis vergroot werd tot het huidige volume. Vroegere bedrijfsgebouwen op het voorerf inmiddels verdwenen. Heden rest enkel het boerenhuis.

Noordwestelijk georiënteerd verankerd boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (kunstleien, nok parallel met de straat). In kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, heden met 19de-eeuws en 20ste-eeuws voorkomen. Confer bouwsporen in de zij- en achtergevel wellicht oorspronkelijk eenlaags volume dat met een halve verdieping verhoogd werd en waarbij de dakhelling gewijzigd werd.

Beraapte voor- en rechterzijgevel op zwart geschilderde plint. Voorgevel met beluikte rechthoekige vensters met typerend schrijnwerk uit het interbellum ingevuld met gekleurd structuurglas. In de tweede travee links rechthoekige deur gevat in hardstenen omlijsting met kroonlijst op neuten. Voorts rondboogvormige zoldervensters met druiplijstje en waaiervormig bovenlicht in de zijpuntgevels. Getralied kelder- en opkamervenster in de rechterzijgevel. Eenvoudige bakstenen achtergevel met getraliede vensters waarvan één met houten bovenlatei; achterdeur met gedeeld bovenlicht.

Interieur. Inkomhal met tegelvloer met in het verlengde een driedeurengeheel dat toegang verleent tot onder meer kelder, zolder en opkamer. Keuken aan tuinzijde met opmerkelijke Vlaamse schouw waarvan de schouwboezem verfraaid werd met blauwe tegels met landschapsmotieven en een tegeltableau met paarse Bijbeltaferelen. Ernaast ingebouwde vaste kast. Bewaarde ingekapselde moerbalken die doorlopen tot in de aanpalende woonkamer met 20ste-eeuwse interieurafwerking (schouwmantel, gestuct plafond).

Ten Noorden moestuin en voorerf; bedrijfsgebouwen verdwenen.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2 delen, Zele, 2000.