erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

bouwkundig element
ID
83868
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83868

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine wegkapel ingeplant op kruispunt met Gaverstraat voorafgegaan door twee boompjes en bidbankjes. Volgens literatuur door gemeente opgetrokken in 1975 ter vervanging van de in 1972 afgebroken 19de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel die op de hoek van de Bosstraat met de Hoogstraat stond. Deze eerste kapel zou volgens geboekstaafde mondelinge bronnen eerst toegewijd zijn geweest aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette na haar verschijning aldaar in 1846. Pas na de verschijningen in 1858 te Lourdes werd de buurtkapel omgevormd tot een kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Witgeschilderd bakstenen pijlerkapelletje op een plint in breuksteenverband onder een zeer steil en bijna tot aan de grond reikend pannen zadeldak met overstekende rand. Voorpuntgevel met centraal een beglaasde nis met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeldje, afkomstig van de afgebroken kapel, boven een offerbus.

  • MICHEM F. 1957: Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 48.
  • SMET C. 1985: Zele Heikant ons parochie, Zele, 77.
  • VAN DER CRUYSSEN J. 1983: Kerk en parochie van Zele-Heikant, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, vierde reeks, VI, jaarboek 1983, 150-151.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83868 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.