erfgoedobject

Onderwijzerswoning van parochiale jongensschool wijk Heikant

bouwkundig element
ID
83870
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83870

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoning van de parochiale jongensschool van de Heikant, heden in gebruik als huurhuis. Aanvankelijk als gemeentelijke onderwijzerswoning in 1876-1877 (volgens literatuur- en kadastergegevens) gelijktijdig met het achterliggende gemeenteschooltje gebouwd. Na afschaffing door het gemeentebestuur in 1884 eveneens door de parochie overgenomen.

De aan de straat palende voormalige onderwijzerswoning bevindt zich voor de schoolvleugel en is heden door een ommuurde kleine koer van de speelplaats gescheiden. Aan de straatzijde is het gebouw aan weerszijde geflankeerd door een rest van de oorspronkelijke schoolmuur met spaarvelden, waarvan het rechter gedeelte verbouwd werd tot een lager aanbouwtje.

Dit in het straatbeeld beeldbepalend vrijstaand dubbelhuis telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd schilddak. De vrij hoge baksteenbouw wordt gemarkeerd door een centraal deurrisaliet, hoeklisenen met spiegels en omlopend bakstenen hoofdgestel. Getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk, op de bovenverdieping op doorlopende lekdrempels die de borstwering benadrukken. Eveneens getoogde voordeur met siersmeedwerk voor klein deurlichtje.

Achtergevel met schoolbel uitgevend op speelplaats; blinde zijgevels.

  • SMET C. 1985: Zele Heikant ons parochie, Zele, 81-91.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderwijzerswoning van parochiale jongensschool wijk Heikant [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83870 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.