erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83881
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83881

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dekenij Sint-Ludgerusparochie en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 25-03-1997

Beschrijving

Beeldbepalend burgerhuis in neoclassicistische stijl, op hoek met oprit van de dekenij. Volgens literatuur aanvankelijk woning van cichoreifabrikant Basile De Smedt en Clemence Roels, daarna woning van burgemeester Armand Rubbens en het geboortehuis van minister Edmond Rubbens. Nu ingericht als bankkantoor.

Volgens kadasteronderzoek één van de eerste woningen, die na de aanleg van De Deckerstraat, in het derde kwart van de 19de eeuw (circa 1870) werd gebouwd. Aanvankelijk met U-vormige plattegrond, waarvan de achterbouw heden gewijzigd is. Gerenoveerd door ingenieursbureau G. Derveaux n.v. in 2001.

Wit bepleisterd en beschilderd burgerhuis met twee uitgewerkte zichtgevels. Groot hoekpand van vijf + een afgeschuinde hoektravee + twee traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien schilddak. Zeer kenmerkende gevelafwerking in neoclassicistische stijl. Hoektraveeën geaccentueerd door vlakke pilasters. Omlopende borstwering verfraaid met spiegels met vrouwenhoofdjes en dito hoofdgestel met rechthoekige panelen tussen de uitgelengde modillons met leeuwenkoppen onder de monumentale kroonlijst. Getoogde venster- en deuropeningen gevat in een geriemde omlijsting, op de bovenverdieping met siersluitsteen. Schrijnwerk vernieuwd.

Rechts van de woning, een verzorgd gietijzeren hekwerk met opschrift "J B Gregoire/ en zonen/ Berlare" in de slotplaat, als afsluiting van de achterliggende parking.

  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • Monumentenzorg en Cultuurpatrimonium, Jaarverslag van de Provincie Oost-Vlaanderen 1997, Gent, 1998, p. 277-278.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83881 (Geraadpleegd op 15-06-2021)