erfgoedobject

Ensemble van café en winkel

bouwkundig element
ID
83888
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83888
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Ensemble van twee rijhuizen volgens repeterend schema in art-decogetinte stijl. Voorheen deels vrijstaande woningen aan slag, maar door afbraak van linkerpand heden alleenstaand. Volgens de literatuur was nummer 12 ingericht als café "bij Leon Troch" en nummer 14 als tabakswinkel. Twee enkelhuizen uit de eerste helft van de 20ste-eeuw, van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak met driezijdige erker in de rechter zijrisalieten. Gevelontwerp bepaald door kleurrijk tegelparament van helgroen, bruin en zwart geglazuurde tegels. Bruine tegels ter accentuering van de venster- en deuromlijstingen contrasterend met het volledige groene gevelvlak en de zwarte kruisvormige consoles onder de zijerkers. Rechthoekige vensters, op de benedenverdieping met twee grote winkelramen. Nummer 14 met authentieke voordeur met eigentijds gesmeed traliewerk voor het deurlicht; deur- en bovenlicht in melkglas. Beide woningen in slechte staat.

  • DE VUYST M., Zele uit het verleden, Zele, 1986, p. 62.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van café en winkel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83888 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.