erfgoedobject

Sint-Antoniuskapel

bouwkundig element
ID
83902
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83902

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen tussen nummers 88 en 94, Sint-Antoniuskapel, in oorsprong horend bij de villa van de familie Rosseels (nummer 88) en beschaduwd door paardenkastanje. De kapel werd gebouwd met de steun van de drie zusters Rosseels die grote devotie hadden voor de Heilige Antonius en in de villa nummer 88 woonden. Juffrouw Anna nam het initiatief en haar broer Antoine stelde een stukje van zijn erf ter beschikking. In 1925 werd de kapel ingewijd. Deze plek diende als rustplaats wanneer de grote Onze-Lieve-Vrouwprocessie in de richting van de Dendermondebaan stapte. Open wegkapel onder tentdak met rode pannen op vierkant grondplan, opgetrokken uit gewit baksteenmetselwerk op een gepikte plint. Gevels met verdiepte muurpanden. Tegen de blinde achtergevel is een kruisbeeld opgehangen. Het kapelletje wordt voorafgegaan door twee treden in baksteenmetselwerk.

Interieur

Tegen de achterwand staat een beeld van de Heilige Antonius met Kindje op zijn arm onder een houten sierlijk uitgewerkt baldakijn. Aan de zijmuren hangen ex-voto’s.

  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 51.
  • QUINTYN E., 100 jaar Kloddezakken in woord en beeld. Zele in de 20ste eeuw, Zele, 2002, p. 68.
  • WILLEMS A., Een krans van parels. Enkele wijkkapelletjes in Zele, Zele, 1992, p. 20-21.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Antoniuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83902 (Geraadpleegd op )