erfgoedobject

Café De Ronde Café

bouwkundig element
ID
83913
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83913

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Ronde Café
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deels vrijstaand café zogenaamd "De Ronde Café" met bijhorend woonhuis, volgens prentbriefkaarten voorheen ook gekend als "Café Bellevue". Ingeplant op een spievormig perceel, aanvankelijk aan de splitsing met de Kruisstraat, nu ter hoogte van de rotonde aan de Europalaan. Gebouwd in opdracht van Abel Van de Vijvere, volgens bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Adolf Keppens (Zele). Zeer beeldbepalend hoekhuis dat door zijn afgeronde hoekpartij, uitgewerkt met gekoppelde vensters, de gevelrij markeert. Het café annex woonhuis, van twee bouwlagen en vijf traveeën + een afgeronde hoektravee onder een zadel- en tentdak (kunstleien), is opgetrokken uit deels witgeschilderde gele baksteen. Oorspronkelijk uitzicht inmiddels gewijzigd door nieuw houtwerk, met uitzondering van de schuiframen op de begane grond in het linkse zijrisaliet van het woonhuis, en de verwijdering van het dakvenster in de deurtravee (confer prentbriefkaart).

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 264.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Café De Ronde Café [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83913 (Geraadpleegd op )