erfgoedobject

Café Oude Sint-Antonius

bouwkundig element
ID
83915
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83915

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Sint-Antonius
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig café zogenaamd "Oude Sint-Antonius", volgens literatuurgegevens gebouwd in 1928 ter vervanging van de in 1914 vernielde afspanning "In Sint-Antonius", nu omgevormd tot woonhuis. Gelegen op de grens met Grembergen tegenover het inmiddels gemoderniseerde café Sint-Antonius dat gebouwd werd in het derde kwart van de 20ste eeuw en herkenbaar is aan een Sint-Antoniusbeeld in een hoeknis (Zeelsebaan nummer 93).

Parallel aan de straat gelegen charmant vrijstaand onderkelderd éénlaags gebouw met L-vormige plattegrond. Ervoor een gekasseide parkeerstrook en rechts een poortje met hekwerk in art-decostijl. Woning van drie traveeën onder een pannen zadeldak, opgetrokken in de kenmerkende traditionele interbellumstijl. Baksteenbouw met knipvoegen horizontaal belijnd door gecementeerde witgeschilderde banden op een lage plint met schijnvoegen. Centraal een verhoogde verdiepte korfboogvormige voordeur met getoogd bovenlicht aan een bordes van drie treden, met in dezelfde as een pittoresk dakkapelletje met puntgevel en dakoverstek op consooltjes. Belendende vensters met dezelfde vormgeving en voor de bouwperiode typisch houtwerk met kleine roedeverdeling in het bovenlicht. Linker zijgevel met een gecementeerde fries voor een herbergopschrift onder een rondboogvormig zoldervenster. Gecementeerde rechter zijgevel met een geaccentueerd rookkanaal.

Links aangebouwde garage van jongere datum.

  • COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 2 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 15, 1984, p. 46.
  • DE VUYST M., Zele uit het verleden, Zele, 1986, p. 37.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Café Oude Sint-Antonius [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83915 (Geraadpleegd op )