erfgoedobject

Directeurswoning en confectiebedrijf Huis Nicque

bouwkundig element
ID
83917
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83917

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Nicque", directeurswoning en bijhorend voormalig confectiebedrijf (korsetfabriek). Half vrijstaand burgerhuis met achterliggend atelier, volgens ter plaatse bewaard bouwplan opgericht naar ontwerp van 27.12.1947 van architect R.(?) Van den Branden (Wetteren) voor P. Nicque, ter vervanging van een lage 19de-eeuwse dorpswoning met atelier. Hoefsmid Domenicus Nicque verkreeg in 1886 vergunning om aan dit voorgaande huis een smederij te plaatsen. In 1931 waren het echtpaar Pierre Nicque- Henriette De Schaepmeester met Irma Nicque hier in het toenmalige winkelhuis gestart met de productie van korsetten en andere dameslingerie.

Burgerhuis met een voorname allure van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, naar verluidt gebouwd in 1948. Horizontaal gelede bak- en hardstenen voorgevel met een symmetrische dubbelhuis opstand. Typerend rijk gebruik van hardsteen als parement voor de pui, ter omlijsting van de overwegend liggende rechthoekige vensters en ter accentuering van de borstwering op de uitkragende bovenverdieping. Centraal uitgespaarde afgeronde deurportiek voorzien van een dubbele rondboogvormige voordeur voorafgegaan door een trap.

Links gedenkplaat met opschrift: "Firma/ P. Nicque-De Schaepmeester/ & zuster/ corsetten 'Jacqui'/ Firma Nicque P.V.B.A./ Love-Love Gandukor". Achterdeur met half koepelvormige luifel van ijzer en glas onder bovenvenster met glas-in-loodraam.

Interieuraankleding van eetplaats en salon met lambrisering in neostijl, volgens bewaarde plannen van 1955 door de Kortrijkse kunstwerkstede De Coene.

Links aan de woning palende poort met overdekte doorgang naar het achterliggende bedrijfsgebouw waarvan bouwplan daterend van 1946 door architect Vanden Branden (Wetteren). Laag gebouw met bureau en atelier onder plat dak. Baksteenbouw met betonnen pijlers en spanten en voorzien van liggende vensters en bovenlichten. Zichtgevel met beglaasde erker van bureau, uitziend op de achtergevel van de woning.

  • Gemeentearchief Berlare, Overmere, Register van besluiten van het kollegie van Burgemeester en Schepenen, 1886; 874.1, bouwvergunningen,bouwplan 1946.
  • Prentbriefkaartencollectie de Heer D. De Block, Overmere.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 38, 144.

Bron     : BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Directeurswoning en confectiebedrijf Huis Nicque [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83917 (Geraadpleegd op )