Gemeente Zele
Deelgemeente Zele

• Adrescontrole Zele (adrescontroles: 08-09-2008 - 08-09-2008).
  • Inventarisatie Zele (geografische inventarisatie: 01-05-2006 - 30-09-2006).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Typologieburgerhuizen

Beschrijving

Dokter Victor Van Cauterenstraat nummer 25. Grote burgerwoning met villakarakter, volgens bouwaanvraag van 1934 naar ontwerp van architect Hebbelynck (Gent) in opdracht van brouwer René Amelot als huwelijksgeschenk voor diens zoon Marcel en Yvonne Ocket.
Zeer brede woning van twee bouwlagen en drie traveeën onder een snijdend schild- en zadeldak + rechts garage onder zadeldak. Strak gevelontwerp met omlijste rechthoekige muuropeningen doorbroken door de kenmerkende puntgeveltoppen met witgeschilderde horizontale houten bebording. Wit gepleisterde gevels verlevendigd door de verwerking van gefrijnde blauwe hardsteen voor deuromlijsting en plint. Fraaie voordeur met geometrisch motief.

• BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., COENE F., COUCKE A., Een huis op de Zandberg. Geschiedenis van een huis en zijn bewoners (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 32, 2001, p. 83-84).
  • BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 276).

Bron: 20n