Boerenburgerhuis en café Den Draver

Beschrijving

Voormalige hoeve, kolenhandel en café naar verluidt genaamd "Den Draver". Aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw. Beraapte lijstgevel afgelijnd door uitgewerkte getande houten kroonlijst op modillons. Pui vroeger gewijzigd voor caféfunctie. Lage rechter annex omstreeks 1955 vergroot tot huidige kleine tweede woning. Vroeger boerenerf heden in twee gesplitst.

Achterin gelegen lange bedrijfsvleugel parallel aan de straat, omvat dwarsschuur met naast de schelf geïncorporeerde bakoven. Rechts ervan twee koeienstallen aan weerszij van het voederhuis met bewaarde voederluiken en -bakken. Gewitte bakstenen erfgevel op gepikte plint, afgelijnd door houten daklijst onder dakoverstek. Centraal beglaasd houten gevelkapelletje met Mariabeeld, naar verluidt afkomstig van vroegere hoekwoning met ’t Eindeken (nummer 72) aan overzijde van de straat.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena