• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis in art-decostijl, met links gelede tuinmuur met geometrisch metselverband. Volgens bouwplan van 1929 realisatie van architect (Maurits) Petrus De Brauwer (Zele) in opdracht van weduwe Van Lier-De Mets. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Stijlvol ontwerp met asymmetrische opstand, hoofdzakelijk bepaald door het bredere zijrisaliet met verdiepte licht gebogen vensterpartijen geflankeerd door twee gekoppelde zuiltjes onder een gebogen geveltop. Deze sierlijke vormgeving werd hernomen in het bovenvenster, de bovenlichten van al het houtwerk, de kroonlijst, de hardstenen plint, het traliewerk van het keldergat en in de poort. De smalle deurtravee met rechthoekige voordeur wordt benadrukt door de pittoreske halfronde erker op de bel-etage. Oorspronkelijk houtwerk met kleinhouten in de bovenlichten bewaard. De speelse vormgeving werd aanvankelijk versterkt door het contrasterend kleurgebruik van de bouwmaterialen (baksteen en hardsteen), maar is heden door het nieuwe voegwerk en het witgeschilderd metselwerk enigszins verminderd.