erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 83955   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83955

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis in art-decostijl, met links gelede tuinmuur met geometrisch metselverband. Volgens bouwplan van 1929 realisatie van architect (Maurits) Petrus De Brauwer (Zele) in opdracht van weduwe Van Lier-De Mets. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Stijlvol ontwerp met asymmetrische opstand, hoofdzakelijk bepaald door het bredere zijrisaliet met verdiepte licht gebogen vensterpartijen geflankeerd door twee gekoppelde zuiltjes onder een gebogen geveltop. Deze sierlijke vormgeving werd hernomen in het bovenvenster, de bovenlichten van al het houtwerk, de kroonlijst, de hardstenen plint, het traliewerk van het keldergat en in de poort. De smalle deurtravee met rechthoekige voordeur wordt benadrukt door de pittoreske halfronde erker op de bel-etage. Oorspronkelijk houtwerk met kleinhouten in de bovenlichten bewaard. De speelse vormgeving werd aanvankelijk versterkt door het contrasterend kleurgebruik van de bouwmaterialen (baksteen en hardsteen), maar is heden door het nieuwe voegwerk en het witgeschilderd metselwerk enigszins verminderd.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 237.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83955 (Geraadpleegd op 30-09-2020)