Pastorie van de Heilig Hartparochie wijk Durmen

Beschrijving

Pastorie van de Heilig Hartparochie in de wijk Durmen. Diep achterin gelegen burgerhuis aan het in 2000-2001 vernieuwde kerkplein alwaar tot in 1975 de eerste Heilig Hartkerk zich bevond. Heden rechts van de in 1975 gerealiseerde Heilig Hartkerk. Pastorie opgetrokken tussen 1888 en 1889 in opdracht van kanunnik Adolf-Bernard Van der Moeren, maar pas na officiële oprichting van de Heilig Hartparochie op 6 november 1896 erkend als pastorie. Vervolgens samen met Heilig Hartkerk, in 1897 door de bouwheer aan de kerkfabriek afgestaan (bekrachtigd bij Koninklijk Besluit van 30.10.1897).

Opvallend groot bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Vooraanzicht gemarkeerd door brede lisenen ter hoogte van de deurtravee en de gevelhoeken, die het rijzig karakter van het gebouw versterken. Horizontaal beëindigd door samengesteld hoofdgestel bestaande uit een cordonlijst en spiegels onder een aflijnende houten kroonlijst met tandlijst en klossen. Getoogde muuropeningen gevat in een vlakke bakstenen omlijsting met arduinen hoek- en boogstenen. Vensters met geblinde boogvelden, oorspronkelijk op de begane grond met persiennes, heden met rolluiken. In de rechter venstertravee, voorzetramen in loodglas met de voorstelling van de vier evangelisten in medaillons. Centrale voordeur met gedeeld bovenlicht, geprofileerde deurdorpel en hoge neuten.

• VAN UYTFANGHE M., De Jubileumviering in Durmen (17.09.1988), (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 19, 1988, p. 61-80).