erfgoedobject

Sint-Rochuskapel

bouwkundig element
ID
83988
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83988

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Sint-Rochuskapel met linden aan de straat. De originele Sint-Rochuskapel dateerde van 1832 en werd gebouwd op de hoek van Wezepoel en de Eekstraat door Clemence Cammerman. Omwille van moderne nutsvoorzieningen moest de oude kapel plaatsruimen en werd de kapel in 1977 heropgebouwd in de Eekstraat. In augustus 1978 werd de kapel ingewijd door monseigneur Van Peteghem, bisschop van Gent.

Bakstenen kapel onder zadeldak (leien) met kleine dakruiter. Segmentboogvormige deuropening met uitspringende bakstenen omlijsting, geflankeerd door twee rechthoekige bakstenen penanten. De deurvleugels zijn bovenaan versierd met een stralende hostie. In de rondboogvormige nis, met uitspringende bakstenen omlijsting, boven de deuropening staat een gepolychromeerd beeld van de H. Rochus. Gedenksteen met opschrift "Sint-Rochuskapel/ wijk Wezepoel/ gebouwd in 1832/ herbouwd in 1977" in de rechter benedenhoek. In de zijgevels, afgelijnd door bakstenen muizentand, segmentboogvormige muurnis die gedeeltelijk opengewerkt is met drie gekleurde glasdallen.

  • QUINTYN E., Manifestaties die specifiek werden ingericht ter gelegenheid van het "Jaar van het dorp", in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 9, 1977-1978, p. 98.
  • QUINTYN E., 100 jaar Kloddezakken in woord en beeld. Zele in de 20ste eeuw, Zele, 2002, p. 193-194.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Zele, Brussel, 1980, p. 29.
  • WILLEMS A., Een krans van parels. Enkele wijkkapelletjes in Zele, Zele, 1992, p. 8-9.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Rochuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83988 (Geraadpleegd op )