Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van brouwerij Prosper Burm, heden woonhuis horende bij "Drink Market bieruitzetterij Bontinck" ingeplant tegenover de Sint-Ludgerusdries.

In kern teruggaand op een minstens tot het derde kwart van de 18de eeuw opklimmende voormalige hoeve en kleinschalige brouwerijsite met losse bestanddelen toebehorende aan de familie De Bock. Woonhuis en erf in 1828 verkocht aan de familie Moernaut-Verherbruggen, die in 1847 een nieuwe bier- en azijnbrouwerij lieten bouwen. Circa 1882 brouwerij nogmaals vergroot. Vervolgens in 1886 brouwerij met herenhuis en erf verkocht aan Prosper Burm. Na diens overlijden in 1892, bedrijf verder gerund door de weduwe Rosalie Janssens die de brouwerij in 1908 en in 1913 uitbreidde. Brouwactiviteiten gestopt in 1934. Brouwerijgebouwen langs de Elststraat en de op het binnenerf gelegen mouterijtoren in 1952 deels afgebroken en omgevormd tot woonhuizen en café (nummers 35, 37 en voormalig nummer 39). Vanaf 1970 werd de bierhandel Bontinck ingericht in de resterende oude brouwerijgebouwen die rondom de binnentuin achter het woonhuis ingeplant zijn.

Aan de straat gelegen voormalig brouwershuis van vijf traveeën + één poorttravee onder schilddak met kunstleien. Opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw met aanvankelijk één bouwlaag. Vergroot in 1883. Volgens bouwaanvraag in 1907 verhoogd met een verdieping en inwendig gemoderniseerd. Breed dubbelhuis met neoclassicistisch voorkomen. Gekenmerkt door een beschilderde vlak gecementeerde voorgevel op een hardstenen plint en een 19de-eeuwse neoclassicistische hardstenen voordeuromlijsting met kroonlijst. Bovenlicht met mooi glas in lood met bloemmotief uit het begin van de 20ste eeuw. Typerende evenwichtige gevelopbouw geritmeerd door rechthoekige muuropeningen met op de begane grond schuiframen gevat in een vlakke omlijsting, op de verdieping T-ramen in een geprofileerde omlijsting met gestucte siersluitsteen. Één blind bovenvenster ter hoogte van de poorttravee.

Verankerde bakstenen achtergevel met een aantal gedichte vensteropeningen en onderaan een recente veranda verbonden met een haaks geplaatste nieuwe uitbouw.

Interieur. 19de-eeuwse indeling op de begane grond met een centrale gang en flankerende salons behouden, maar voorzien van begin 20ste-eeuwse aankleding (cementtegelvloeren, marmeren schouwen, stucwerk plafonds...). Achterdeur met glas-in-lood-deurlichten in art-nouveaustijl.

Aan de straatkant ter hoogte van de straatbocht, een lagere aanbouw bestemd als garage.

• BOONE L., Brouwers en brouwerijen in Zele, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 168-171).
  • COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.