erfgoedobject

Burgerhuis met pilastergevel

bouwkundig element
ID: 83990   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83990

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met pilastergevel
    Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1997

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bewaarde bovenbouw; bepleisterde en beigegeschilderde lijstgevel geritmeerd door kolossale Ionische pilasters die het bekronend entablement schragen (muurankers), mogelijk daterend uit de 18de eeuw. Rechthoekige vensters met ijzeren leuningen. Houten winkelpui met neoclassicistische inslag: centrale toegang tussen brede winkelramen afgelijnd door smalle gegroefde pilasters doorlopend in de schuine puilijst; smalle voordeur op zelfde wijze afgelijnd in de rechtertravee.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978

Aanvullende informatie

Woning uit het begin van de 18de eeuw, met oorspronkelijk bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Na het decaperen van de gevel werden zandstenen vensterneggen en -lateien zichtbaar met sporen van verdwenen kruiskozijnen. Hieruit blijkt een samengaan van een door de Franse Lodewijk XIV-stijl geïnspireerde nieuwe architectuur (pilastergevel) met traditionele elementen (zandstenen kruiskozijnen). Het gelijkvloers werd als winkelpui aangepast, heden is het ritme van de bovenliggende traveeën door middel van bakstenen pijlers doorgetrokken.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad (VAN DEN BOSSCHE H., 1997).
Auteurs : Van den Bossche, Hedwig
Datum: 13-05-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis met pilastergevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83990 (Geraadpleegd op 06-12-2020)