Café De Oude Bareel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Oude Bareel

Beschrijving

Hoekhuis gebouwd voor professor Jules Vernieuwe naar ontwerp van 1936 door architect A. Renier (Gent) op de plaats van de vroegere herberg en tramstatie zogenaamd "Wachtzaal". Ingeplant op de hoek met Kamershoek aan de gemeentegrens met Berlare tegenover het voormalige café "Barreel Tramstatie". Eveneens eertijds dienstig als halte en losplaats voor de buurtspoorlijn Hamme-Zele-Wetteren, onderdeel van de lijn 149 Gent-Hamme officieel ingehuldigd op 28 juni 1891 en afgeschaft in 1953.

Markant hoekgebouw in modernistisch getinte stijl van twee bouwlagen onder een plat dak met links een lagere aanbouw van één travee. Hervoegde baksteenbouw horizontaal belijnd door een doorlopende brede gecementeerde band ter hoogte van de borstwering voorzien van de cafénaam, door rechthoekige vensters (nieuw schrijnwerk) én door een uitspringende cordonlijst. Afgeronde hoektravee met afgeronde deurportiekstijlen onder een luifel met driedelig bovenlicht.

• DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981.
  • QUINTYN E., Zele in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972.
  • VAN UYTFANGHE M., De buurtspoorweg te Zele (1891-1953), in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 12, 1980-1981, p. 27-51.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena