erfgoedobject

Oud kerkhof

bouwkundig element
ID
840
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/840

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oud kerkhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het oude kerkhof, vlak achter het Lindenhof gelegen, markeert de site van de oorsrponkelijke kerk van Schalkhoven, zoals weergegeven in de Atlas van de Buurtwegen. Deze kerk was een kleine, éénbeukige zaalkerk van witgekalkte baksteen, twee traveeën met een lager koor van een rechte travee met driezijdige sluiting. Sacristie aan de rechterzijde. Dakruiter boven de voorgevel. De twee getoogde vensters in mergelstenen omlijsting met negblokken dateren uit de 18de eeuw; mogelijk dateren zij de volledige kerk.

Deze kerk werd in 1927 afgebroken en vervangen door de huidige Sint-Brixiuskerk, dichter bij het nieuwe centrum van Schalkhoven gelegen. Het koor bleef als kapel staan tot 1940.

Het ommuurde kerkhof bevat een aantal merkwaardige grafstenen en -kruisen: grafsteen van Richardus d'Elderen (+ 1606) en Margareta de Stembor (+ 1605), voorzien van de wapenschilden van Elderen, Stembor, Scroux en Halmael; grafsteen van Andreas Vaes, heer van Ientisaert, scabinus (?) van het hoog gerechtshof van Vliermael (+ 1651), eigenaar van het kasteel van Schalkhoven vanaf 1607, en van zijn vrouw Margareta ab Elderen (+ 1652), voorzien van de wapenschilden van Vaes en Schroets links, Elderen en Savelant rechts; grafsteen van Carolus Aegidius Vaes, heer van Jonkholt, Hoelbeek, Ientisaert etcetera (+ 1663), eigenaar van het kasteel van Schalkhoven, en van zijn vrouw Adriana de Heusch (+ 1680), voorzien van de wapenschilden van Vaes, Elderen, Schroets en Savelant links, en Heusch, Hinnisdael, Hensdael en Blocquerie rechts; grafsteen van ridder Laurentius Guilielmus Ab Eyll, heer van Jonkholt, Hoelbeek, Werm en Mopertingen (+ 1673), eigenaar van het kasteel vanaf 1665; grafkruis van Gheys Gheysen, kapitein van Schalkhoven (+ 1682), eigenaar van het Lindenhof (cf. Lindenhofstraat); grafkruis van A. Voets (+ 1724) en zijn vrouw M. Hermans (+ 1693); grafsteen van Nicolas François Joseph Duvivier, advokaat (+ 1829); twee grafstenen op de grafkelder van de familie de Borman, eigenaars van het kasteel van Schalkhoven vanaf 1836; grafsteen op de grafkelder van de familie Ghysens-Réard, eigenaars van het Lindenhof.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Oud kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/840 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.