Boerenwoning

Beschrijving

Voormalige hoeve met café en klompenmakerij Van Lunter, heden woning. Volgens mondelinge overlevering klompenmakerij actief van circa 1900 tot de jaren 1950. Aanvankelijk langgestrekt hoevetje uit de tweede helft van de 19de eeuw, na brand circa 1900 vervangen door een aan de straat gelegen boerenhuis (volgens akte eigenaars), waarna het oorspronkelijke bakstenen hoevetje verbouwd werd tot stallen en klompenmakerij (confer vierkant venstertje in de bijna blinde achtergevel). Heropbouw in 1905 kadastraal genoteerd.

Alleenstaand boerenhuis met dubbelhuisopstand, parallel aan de straat, van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Beschilderd bepleisterd parement op een bruin geschilderde plint. Fraaie sierankers. Getoogde muuropeningen met bruin geschilderde ontlastingsboog en deurstijlen. Beluikte vensters aan hardstenen lekdrempels voorzien van schuiframen. IJzeren hek rechts opzij. Deels verhard binnenerf.

• Z.A., Brochure Hout – Grondstof Stof tot nadenken, Open Monumentendag 2005, s.l., 2005.

Enkel de boerenwoning met haaks bijgebouw resten nog, de stallen en klompenmakerij zijn gesloopt.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Schelde-Durme (23 maart 2021).