erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
84008
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84008
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig boerenhuisje, heden in gebruik als tuinhuisje bij nummer 122. Volgens de literatuur en historisch kaartmateriaal eertijds in de onmiddellijke nabijheid van de bijhorende stenen oliewindmolen gekend als de "Limitemolen", gebouwd voor 1834 en afgebroken in 1920; achtereenvolgens eigendom van de families Scheirs, Vermeire, Van de Voorde en vanaf 1860 tot 1913 van de familie De Beule.

Met de rugzijde aan de straat palende kleine woning van drie traveeën en een bouwlaag onder mank zadeldak (Vlaamse pannen). In kern teruggaand op twee minstens tot het begin van de 19de eeuw opklimmende huisjes, die in 1867 werden samengevoegd en in 1888 vergroot tot het huidige volume. Zuidelijk georiënteerde voorgevel, lage achtergevel onder verlengd achterdakschild. Geel gekleurde baksteenbouw op gepikte plint met houten verankeringen. Laag korfboogdeurtje, vensters met houten latei. Linker zijaanbouw onder lessenaarsdak zijdelings verlicht door een halfrond venster met ijzeren tracering.

Het interieur bewaart grosso modo de oorspronkelijke indeling evenals een aantal interieurelementen, zoals onder meer blauwe vierkante vloertegels, een typische brede Vlaamse haard met haardlijst en samengestelde balkenlaag in de woonkamer.

  • COENE F., De “Rosseelsmolen”is niet meer!, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 31, 2000, p. 106, 123-126).
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen 1960, derde band, XIV, Gent, 1962, 181-182.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84008 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.