Villa Sint Antonius

Beschrijving

Achterin gelegen villa zogenaamd "Villa Sint Antonius" in ruime omringende omhaagde tuin. Inkom in as van de woning gemarkeerd door twee grote platanen; verbrede oprit links van de woning. Pittoreske villa van 1924 ontworpen door de gerenommeerde architect Emiel De Nil (Gentbrugge) en behorende tot één van zijn vroegste realisaties.

Compact grondplan met verspringende volumes op een verhoogde begane grond gemarkeerd door een hoge plint in cementrustiek. Eén bouwlaag en volwaardige zolderverdieping onder pannen mansardedaken verlicht door klimmende dakvensters. Geelgeschilderde cementering met imitatiesteen en dikke oplegvoegen. Centraal een zijdelings geplaatste portiek gedicht door een deur en rondboogvenster, aan een bordes van drie treden en een siervaas op de afgeschuinde hoek. Linker zijgevel met een uitspringende trapezoïdale erker met cosy-corner onder een geknikte puntgevel. Typische rechthoekige vensters met kleinhouten bovenlicht uit het interbellum. Achteraan vergroot met bakstenen aanbouw.

• MEGANCK L., Architect Emiel De Nil (1902-1982) : van art deco naar modernisme, in Interbellum, 17/2, 1997, p. 11-15.