erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84024
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84024

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Eclectisch getint burgerhuis schuin tegenover de straathoek met de Neereindestraat, opgetrokken in 1927 op de plaats van een woning uit 1911 (zie kadastergegevens en stijlkenmerken). Diephuis met enkelhuisopstand, van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, met links een éénlaagse aanbouw van één travee met plat dak. Door hogere bouwhoogte en verschillende bouwstijl markering van de lagere rechts aanpalende gevelrij met doorsnee dorpsbebouwing. Opgetrokken in rood baksteenmetselwerk met knipvoegen, verlevendigd door de verwerking van witgeglazuurde baksteen in de druiplijstjes van de boogvormige deur en vensters. Plint met grijs gecementeerde imitatierots. Voorgevel voorts uitgewerkt met een gekoppeld dakvenstertje, drie sierankers, baksteenlijstje en twee hoekpinakels in de trapgeveltop.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84024 (Geraadpleegd op 22-06-2021)