erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
84039
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84039

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoevetje ingeplant aan buitenbocht nabij Lokerenbaan en met gekasseide oprit zijdelings grenzend aan het kasteelpark van het "Hof ten Goede". Vanouds een afhankelijkheid van het kasteel. Volgens mondelinge bron bewoond door degene die de landbouwgronden van het kasteel bewerkte met paard.

Woonstalhuis met rechts boerenarbeidershuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aansluitende stallen onder doorlopend zadeldak en doorgetrokken lijstgevel met idem gevelordonnantie doch blinde muuropeningen. Vroeger bakhuis deels geïncorporeerd in de achterkeuken.

Aangebouwde jongere stallen met straatpuntgevel aan de straat, naar verluidt in 1953 voorzien van eenvoudig beglaasd houten gevelkapelletje, traditioneel blauw en witgeschilderd en met Mariabeeldje. Rood geschilderd ijzeren toegangshek aan gewitte betonnen pijlers. Achterin gelegen afzonderlijk bedrijfsgebouw opgericht eind jaren 1920 met paarden- en varkensstal en rechts "karrenkot".


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84039 (Geraadpleegd op 12-06-2021)