erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
84055
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84055

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen semigesloten hoeve met aan de straat gelegen boerenburgerhuis.

Deels onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Links aansluitende toegangspoort onder doorlopend dak met gekasseide op- en doorrit. Bakstenen lijstgevel voorzien van hardstenen gevelsteen met opschrift rechts van de voordeur boven de plint. Moeilijk leesbare naam van de drie bouwheren, naar verluidt "De Gebroeders/ Van den Bossche/ (?)/ (J)oannes/ Alexander" en het bouwjaar "1858", refererend naar de nieuwbouw ter vervanging van ouder en kleiner boerenhuis die pas in 1866 kadastraal genoteerd werd. Rechthoekige voordeur gevat in een sobere geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten met een tweedelig beglaasd bovenlicht. Een tweede groen geschilderde opgeklampte deur in zesde travee. Beluikte dito vensters met behouden 19de-eeuws houtwerk aan hardstenen lekdrempels. Beklede rechterzijgevel met een getralied venster op de begane grond. Linkerzijgevel met noklicht en twee rondbogige zoldervensters onder druiplijstje. Erfgevel met analoge afwerking en indeling als de voorgevel, volgens sporen voorheen met roodschildering.

Interieur

Klassieke binnenindeling met centrale gang en vier flankerende kamers, waarvan de vroegere "beste kamer" zich links aan de straatkant bevindt. Trap in uitsparing van gangwand met toegang naar zolderkamers en graanzolder. Aankleding deels nog 19de-eeuws (onder meer marmeren schouwmantels met gestucte boezems) met een aantal aanpassingen uit het interbellum.

Mogelijk oudere bedrijfsgebouwen aanvankelijk in L-vorm achter de woning, heden slechts deels bewaard en in slechte staat.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84055 (Geraadpleegd op )