Brouwerswoning Matthijs

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Matthijs

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis Matthijs

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning van Brouwerij Matthijs, later van Rosseel. Burgerhuis volgens kadastergegevens gebouwd circa 1858 ter vervanging van een bestaand huis, in opdracht van brouwer Jozef Matthijs. Volgens het kadasterarchief hield de bijhorende brouwerij in 1923 op te bestaan; dit ging gepaard met gedeeltelijke sloop van voor en links van de woning gelegen bedrijfsgebouwen. Woning in 2002-2003 grondig vernieuwd met gedeeltelijke wijziging van het uitwendige voorkomen.

Achterin gelegen burgerhuis met nieuw aangelegde voortuin, afgesloten door nieuw hekwerk in siersmeedijzer. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak (voorheen pannen, nu leien) en waarvan platform omringd door ijzeren hekwerk. Recent toegevoegde dakkapellen.

Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Licht uitspringende centrale deurtravee en imitatie hoekstenen nu geaccentueerd met grijze beschildering. Rechthoekige benedenvensters en rondboogvormige bovenvensters met vernieuwd houtwerk, op de begane grond met persiennes. Rechthoekige, vernieuwde deur in arduinen omlijsting bekroond met rechte waterlijst. Omlopend hoofdgestel met gekorniste en getande kroonlijst met modillons.

• DE RUYVER M., Loerders op Lorez’huis, Heemkundige Kring Overmere, VIII, 2, 1990, p. 53-58.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 203.
  • VAN WAELVELDE W., Onze drie brouwerijen aan de Kruisstraat in 1830, Heemkundige Kring Overmere, I, 1, 1983, p. 15.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena