Brouwerswoning met bijhorende stokerij Rubbens

Beeldbepalend herenhuis met bijhorende stokerij Rubbens op straathoek met de Oudburgstraat.

Datum "1817" in latei van voordeur, wellicht verwijzend naar de her- of verbouwing van de in oorsprong 18de-eeuwse hoeve door de nieuwe eigenaars Pieter Augustin Goossens – Johanna Catharina Verherbruggen. Na huwelijk met stoker Melchior Singelyn hoeve in 1839 opgesplitst en omgevormd tot jeneverstokerij en een site met U-vormige plattegrond waarvan de bedrijfsgebouwen aan de Oudburgstraat paalden. Likeurstokerij annex landbouwbedrijf vanaf 1872 eigendom van het echtpaar Charles Johannes Rubbens – Dymphna Clementina Callebaut. Bedrijf door hen substantieel uitgebreid met nieuwe gebouwen, industriële stoomstookinstallatie en een ronde bakstenen schouw aan de Langemuntstraat, tot een groot complex met rechthoekig grondplan. Ten noorden nogmaals vergroot circa 1904. Na de Eerste Wereldoorlog bedrijf verder gemoderniseerd en aanbod gediversifieerd met onder meer likeuren en vanaf dan gekend als "Likeurstokerij Rubbens Gebr.". Circa 1949-1950 hoek met oudste stokerijgebouwen en aanpalende herenwoning, die zich verder naar links op het huidige kruispunt met de Oudburgstraat bevonden, grotendeels afgebroken ten gevolge van verbredingswerken aan de straat.

Het huidige herenhuis werd opgetrokken naar ontwerp van architect Maurice Vermeiren (Zele) met incorporatie van de restanten van het vroegere brouwershuis en de herplaatsing van de vroegere deuromlijsting met de vermelde bouwdatum. Tevens achterliggende magazijnen gebouwd in de Oudburgstraat en bedrijfsruimte voor opslag, stocks en botteling in de Langemuntstraat (met lisenen geleed volume van tweeënhalve bouwlaag palend aan nr.5). Stokerij Rubbens tot op heden actief.

Zeer beeldbepalend herenhuis op straathoek met twee vrijstaande gevels. Baksteenbouw van respectievelijk drie + zeven traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak doorlopend over de rechts aansluitende bedrijfsgebouwen. Strakke gevelopbouw geritmeerd door de rechthoekige vensters op de begane grond gevat in een hardstenen omlijsting. Horizontaal belijnd door een omlopende hardstenen plint en kordonlijst. Ogenschijnlijk deels hermaakte hardstenen voordeuromlijsting met kroonlijst en neuten, voorzien van jaartal "1817" afkomstig van het vroegere stokershuis, in de zesde travee. 20ste-eeuws schrijnwerk.

Ten westen, in kern 19de-eeuws bedrijfsgebouw van zeven + vier traveeën van twee en tweeënhalve bouwlagen met poortdoorrit. Flankerende schamppalen, deels gedichte getoogde vensters, gepikte plint en zeer markante schroefankers. Rechts aanpalend uitbreiding van de jaren 1949-1950.

Achterin, volledig ingesloten verharde binnenkoer met een dominerende ronde bakstenen schouw van 1877 in de noordoost-oksel.

• BOONE L., Stokerij Rubbens – Anno 1817 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 26, 1995, p. 49-108.