Brouwerswoning Meeus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Meeus

Beschrijving

Wat achterin gelegen herenhuis Meeus in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door sierlijk ijzeren hekwerk op een bakstenen muurtje met rechts een poorttoegang tussen twee bakstenen pijlers.

Voormalige brouwers- en later notariswoning, opgetrokken circa 1843, volgens literatuur teruggaand op een eind 18de-eeuwse brouwerijsite van Augustin Van Hese gelegen achter diens woonplaats in de Cesar Meeusstraat, de inmiddels afgebroken latere woning Caessens. Brouwerij via huwelijk vanaf 1798 uitgebaat door Benoit Van Bogaer(d)t. Na diens overlijden gronden en brouwerij in de Langemuntstraat circa 1819 in handen van Thérèse Françoise Roels, weduwe Meeus en Claessens die het "Schaliënhuys" bewoonde. Na huwelijk met dochter Nathalia in 1842 kwam brouwerszoon Victor Antonius Mat(t)hijs in de zaak die het daaropvolgende jaar de brouwerij uitbreidde en het herenhuis liet bouwen. Via erfenis werd het brouwershuis circa 1880 eigendom van burgemeester en notaris César Meeus, de brouwerij van zijn zus en schoonbroer Theodore Rodrigues die deze verder uitbaatte en in 1890 nog met een nieuwe mouterij voorzag. Hun zoon Jozef voorzag het bedrijf van de firmanaam "De Witte Leeuw". De brouwerij bleef actief tot 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ze ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor de aanleg van een vijver en voor de bouw van paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke (Lokeren) van 1921. Deze paardenstallen (nummer 10) ten noorden van de herenwoning in de as van de poort, werden in 1972 verbouwd tot een woning in landelijke stijl. De herenwoning is tot op heden eigendom van de familie en werd vanaf de jaren 1990 gerenoveerd.

Voormalig brouwershuis met L-vormige plattegrond. Breed dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder pannen schilddak. Verhoogde begane grond met kelderverdieping. Opgetrokken in neoclassicistische stijl nog herkenbaar aan de strakke gevelopbouw en ritmering. Aflijnend hoofdgestel met gelede architraaflijst, kleine zoldervensters en omlopende kroonlijst op klossen. Rechthoekige beluikte vensteropeningen, in de 20ste eeuw op de bovenverdieping met rolluikkasten. Zeer fraaie voordeur gevat in een hardstenen geprofileerde omlijsting aan een bordes van drie treden, voorzien van een vleugeldeur met loodglas in het bovenlicht. Vroegere gevelbepleistering zoals te zien op oude prentbriefkaarten niet meer aanwezig, heden een egaal bakstenen parement.

• Bijkomende gegevens verstrekt door Dhr. De Geest.
  • BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 153-159, 209-210).
  • DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p.13-14.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena