erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84073
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84073

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoog burgerhuis met enkelhuisopstand gebouwd in 1929 in opdracht van weduwe De Bus, uitbaatster van de aanpalende brouwerij De Bus voor haar dochter Maria De Bus.

Ruime lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Voorgevel verticaal geleed door de plaatsing van doorlopende lisenen per travee bovenaan verbonden door een baksteenfries op consoles. Gevelontwerp gedynamiseerd door het gebruik van zowel steekbogige als korfbogige vensteropeningen. Dubbele korfbogige voordeur met sierlijk traliewerk tussen hoekneuten aan een bordes van twee treden. Metselwerk van rode baksteen met de verwerking van blauwe hardsteen voor tal van decoratieve elementen (hoge plint, horizontale platte banden, spiegels met cirkel- en rechthoekig motief, lateien, ontlastingsbogen van deur en vensters). De bewuste keuze voor deze hoogwaardige bouwmaterialen en de zeer verfijnde afwerking ervan veruitwendigt de welstand van de vroegere bouwheren.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele, Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek 29, 1998, p. 189.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84073 (Geraadpleegd op 24-06-2021)