erfgoedobject

Brouwerswoning Geel kasteeltje

bouwkundig element
ID
84074
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84074

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig brouwershuis Charles-Louis De Smedt en brouwster Mathilde Roels, ook gekend als het "Geel kasteeltje".

Villa in eclectische stijl gebouwd in het begin van de 20ste eeuw. De architect is niet bekend, maar volgens stijlkenmerken mogelijks een ontwerp van architect Joseph Van Bogaert (Lokeren). Uitzonderlijk, authentiek en kwalitatief hoogstaand ontwerp in Zele. Ingeplant in een ruime omringende beboomde tuin tegenover de inmiddels verdwenen bijhorende brouwerij Roels. Verzorgde tuinafsluiting met decoratief hekwerk op een breuk- en hardstenen sokkel tussen gemetste hekpijlers afgewerkt met een hardstenen topstuk en een concaaf geplaatste inkompartij. Volgens bouwaanvraag van 1929 gelijktijdig geplaatst met de aanpalende voormalige hovenierswoning links en de aanhorigheid onder plat dak rechts en eveneens naar ontwerp van architect Hubert De Maen (Lokeren).

Wat achterin gelegen villa met verhoogde begane grond en rechthoekige plattegrond. Twee bouwlagen en drie traveeën onder snijdende schild- en zadeldaken met pittoreske dakkapellen en koperen pinnen op de nokuiteinden. Rijke vormentaal, kleur- en materiaalgebruik. Zichtgevels zeer decoratief uitgewerkt met in puntgevels uitlopende venster- en deurrisalieten, afwisselend voorzien van een driezijdige erker met balkons en cosy-corners op de begane grond of de bel-etage. Overwegend rondboogvormige vensters, op de bovenverdieping met blinde bovenlichten. Opengewerkte rechter hoekportiek met bogen op een zuil met sierankers aan een bordes van vijf treden. Parement van gele baksteen met overvloedig gebruik van hardsteen voor drempels, platte banden, lijsten, balustrades, hoekblokken, consoles, aandaken en dergelijke op een hoge sokkel in breuksteen.

  • Bijkomende gegevens verstrekt door Dhr. Boone.
  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 163-166).

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerswoning Geel kasteeltje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84074 (Geraadpleegd op )