is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima
Deze vaststelling was geldig van tot
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, ingeplant op een omhaagd perceel met kasseibestrating rondom.
Wegkapel gebouwd in 1953 naar ontwerp van architect Robert De Brabander (Zele) onder impuls van onderpastoor Eerwaarde Heer Scheire, op grond geschonken door de familie Amelot en bekostigd door de buurtbewoners. Bedehuisje gelegen in de nabijheid van een verdwenen oude wegkapel die zich volgens historisch kaartmateriaal op het einde van de 18de eeuw op de splitsing met de Adolf Van der Moerenstraat situeerde.
Rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak (pannen), op de vier hoeken met bakstenen steunbeer. Voorgeveltop bekroond met ijzeren kruis. Boven gebogen deur, ingemetste arduinen steen met opschrift "O.L.V. van Fatima B.V.O." en ingemetst arduinen kruis. Twee spitsboogvormige vensters met gesmeed ijzeren traliewerk in de zijgevels.
Licht groen geschilderd houten spitstongewelf op lijst met getrapte consooltjes, aan de lijst hangen verschillende ex-votoplaatjes. In koorwand spitsboogvormige nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Gemetst altaar met arduinen blad en arduinen steen met opschrift "Toewijding van Langevelde aan O.L.V. van Fatima". Glas in lood met groen en geel glas.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)