erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
84082
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84082

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Beeldbepalend burgerhuis nabij de straathoek. Gebouwd in 1905 als privéwoning in opdracht van vlashandelaar, nijveraar en bierbrouwer Joseph Temmerman die in de onmiddellijke omgeving ter hoogte van de huidige gemeentelijke openbare bibliotheek en het achterliggende dienstencentrum, in 1903 de brouwerij "De Croon" had opgericht.

Voormalig brouwershuis met herenhuisallures gerealiseerd door schrijnwerker Philemond Ravyts (Zele) in eclectische stijl. Hoge lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Zeer verzorgd en evenwichtig gevelontwerp en dito materiaalgebruik. Markerende uitspringende rechter deurtravee met hardstenen balkon op voluutvormige consoles op de bel-etage. Dubbele deur met fraai houtwerk en glas-in-loodbovenlicht, gevat in een geprofileerde omlijsting aan een bordes van drie treden. Parement van rode baksteen met knipvoegen verlevendigd door de verwerking van blauwe hardsteen (in de hoge sokkel, de geprofileerde vensteromlijstingen, cordonlijsten en platte banden) én fraaie tegelfriezen met floraal motief. Gevelbeëindiging door gekorniste houten kroonlijst op tandlijst en modillons.

Interieur

Oorspronkelijke indeling en aankleding met neoclassicistische en art-nouveaustijlelementen grotendeels behouden. Vrij monumentale traphal met bordestrap waarvan de trappaal uitgewerkt is als een geprofileerde baluster met slangmotief. Aan de linkerzijde twee achter elkaar gelegen salons nog voorzien van de oorspronkelijke gestucte plafonds, marmeren schouwmantels, binnendeuren met onder meer de symbolen van het brouwersambacht in het glaswerk.

Achteraan vergroot met jonger volume.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 211-213).
  • BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 203-204).
  • DE WILDE I., Kleurrijk Zele, programma open monumentendag 1996 “Zorg en zin voor kleur”, Zele, 1996.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Brouwerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84082 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.