erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84084
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84084

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Beeldbepalend hoekhuis in art-decostijl, in 1930 gebouwd naar plan van 1928 van architect Adolf Keppens (Zele) in opdracht van nijveraar Achiel Temmerman. Reeds in 1931 overgekocht door nijveraar Gaston Caesens.

Zeer markante realisatie van twee bouwlagen onder een half mansardedak met dakkapellen, respectievelijk van twee (voorgevel) en vier (zijgevel) traveeën. Strak gevelontwerp met hoofdzakelijk rechthoekige vormen (vensters met reliëfmotief in bovenlateien, lisenen, overstekende kroonlijst op klossen en modillons) contrasterend met de rondboogvormige voordeur en twee flankerende zijlichten en een groot rond venster met loodglas in de zijgevel. Gevelafwerking van zeer verfijnde cementering afgewerkt met schijnvoegen op een hardstenen plint gefreind in dambordpatroon. Fraai smeedwerk met krul- en bladornament in de voordeur en de leuningen van de vensters. Schrijnwerk vernieuwd.

Achtergevel oorspronkelijk met halfronde erkeruitbouw met ijzeren balkonleuning voor een groot rondboogvormig deurvenster met rechts ervan een liggend rechthoekig venstertje met glas in lood. Bij controlebezoek op 07/07/2008 achteraan vergroot met jongere uitbouw.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 257.
  • DE WILDE I., Kleurrijk Zele, programma open monumentendag 1996 "Zorg en zin voor kleur", Zele, 1996.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84084 (Geraadpleegd op )