Villa Prosper Haegens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Prosper Haegens

Beschrijving

Schuin georiënteerde villa Prosper Haegens ingeplant op een ruim perceel op de straathoek van de Lokerenbaan en de Raakstraat. Gebouwd in opdracht van jutefabrikant Prosper Haegens van bedrijf "La Zéloise" dat zich aan de overzijde op de hoek met de Moerstraat bevond. Bedrijf gestart in 1868 onder leiding van Gustavus J.B. Haegens en in 1986 geherlocaliseerd in het Industriepark waarna de oude gebouwen aan de Lokerenbaan in 1988 werden gesloopt.

Opmerkelijke realisatie als fabrikantenwoning in art-nouveaustijl naar ontwerp van architect F. Mommens (Ledeberg) van 1902. Ook gekend als notariswoning, villa Van Der Donckt, refererend aan de volgende eigenaars. Daarna gebruikt als polikliniek en vervolgens door de instelling voor andersvaliden Blijdorp. Heden kantoor van bouwfirma Dero Construct na renovatie in 1999.

Villatuin afgesloten door een verlengde afsluiting met hekwerk in art-nouveaustijl aan deels hermetste bakstenen pijlers waarvan de kleurstelling van het baksteenmetselwerk identiek is aan deze van de fabrikantenwoning. Schuin geplaatste hoofdingang ter hoogte van de afgeschuinde straathoek. Tuinpad naar voordeur van herlegde oude tuinpadtegels. Villabouw met verspringende volumes van één, twee en drie bouwlagen onder snijdende zadeldaken (jongere kunstleien) met massieve schouwen en schouwschachten en onder lagere halve schilddaken. Kooflijst onder dakoverstek op sierlijke ijzeren consoles. Puntgeveltoppen met windborden en –veren die volgens oude prentbriefkaarten oorspronkelijk voorzien waren van decoratief ajourwerk, maar reeds in het interbellum werden gewijzigd en bij de restauratie in 1999 naar deze tweede fase werden hermaakt. Overhoekse verjongende steunberen op diverse gevelhoeken. Beeldbepalend uitspringend deurrisaliet van drie traveeën ter hoogte van de Lokerenbaan, waarvan de linker zijde op alle niveaus opengewerkt is met een hoekportiek op de begane grond en twee loggia's met balusterleuningen op de bovenverdiepingen. Opgetrokken in gele baksteen met banden, deur- en vensteromlijstingen in rode baksteen op een lage schuine plint in bruine steen. Merkwaardige geprofileerde hardstenen lekdrempels en omlopende kordonlijsten. Rondbogige vensteropeningen met naar oud model hermaakt schrijnwerk. Centraal uitspringend risaliet in de achtergevel onder overstekende houten puntgeveltop met een groot glas-in-loodraam ter hoogte van de trap. Op de begane grond éénlaags bakstenen volume volgens jaarsteen "1999 PDR.EDS.RP.AVDB.LV" in 1999 toegevoegd.

Interieur

Oorspronkelijke plattegrond en indeling grotendeels behouden. Interieurelementen zoals cementtegelvloeren, gestucte plafonds, marmeren schouwmantels, een dergelijke in de mate van het mogelijke behouden en gerestaureerd. Centrale brede traphal, met fraaie bordestrap, waarrond de salons, eetkamer en haaks geplaatste diensttrap geschikt zijn. Aan de noordzijde en achteraan deels opengewerkt voor de inrichting van een nieuwe ontvangstruimte en verbinding met de jongere achteraanbouw. Gelijkaardige indeling op de bovenverdiepingen.

• DE WILDE I., Kleurrijk Zele, programma open monumentendag 1996 "Zorg en zin voor kleur", Zele, 1996.