• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deels vrijstaand burgerhuis, gelijktijdig met het aanpalende pand nummer 61 in 1914 gebouwd. Ontworpen voor Elisa Caesens – Van Wesepoel in opdracht van haar ouders de fabrikantenfamilie Caesens – Horster. Na 1919 woning van schepen de Loose die de woning inwendig aanpaste.

In het straatbeeld opmerkelijke woning in art-nouveaugetinte stijl, uitgewerkt als een enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Hoger oplopende linker zijtravee, waarvan de bel-etage gedomineerd wordt door een houten erker op consoles met een hoger opgaand middelste venster en faiencetegeltableaus in reliëf. Daarboven een houten balkon en balustrade overgaand in de uitgewerkte windveer van het puntgevelvormige dakvenster. Merkwaardige gevelafwerking van wit geglazuurde baksteen met groen geglazuurde en hardstenen banden, op een hoge hardstenen sokkel. Tegelfries onder daklijst met floraal motief. Spiegelboogvormige muuropeningen met authentiek schrijnwerk waarvan de bovenlichten van de schuiframen en de voordeur nog met groen en geel gekleurd structuurglas zijn. Fraai uitgewerkte hardstenen lateien en lekdrempels met art-nouveauversiering.

• Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DE WILDE I., Kleurrijk Zele, programma open monumentendag 1996 "Zorg en zin voor kleur", Zele, 1996.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena