erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84096
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84096

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruim burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen, opgetrokken in 1880 volgens het kadasterarchief. Eertijds woon- en handelshuis Van den Broeck en Nelis, vervolgens apotheek De Kesel en Bosteels en heden tandartspraktijk De Schaepmeester. Gebouw in de jaren 1990 grondig gerenoveerd, pui gewijzigd en vroegere gevelafwerking (bepleistering) verwijderd. Desalniettemin oorspronkelijke neoclassicistische stijl nog duidelijk herkenbaar aan de strakke gevelopbouw en ritmering, de getoogde muuropeningen, de cordonlijst, de dakkapel met fronton en de aflijnende gekorniste kroonlijst met tandlijst en spiegels tussen uitgelengde modillons. Centrale voordeur gevat in een jongere hardstenen omlijsting op neuten en sluitsteen met decoratief siersmeedwerk in het bovenlicht. Links, breed venster in het uitspringende zijrisaliet, volgens oude prentbriefkaarten op de plaats van een smaller exemplaar.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 53, 57.
  • QUINTYN E., De Markt ten gronde, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 27, 1996, p. 155.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84096 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.