Café De Croone

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Croone

Beschrijving

Beeldbepalend café "De Croone", heden tevens "Paco's Theater", ingeplant op een afgeplat driehoekig hoekperceel. Opgetrokken in 1937 naar ontwerp van architect Maurice Vermeiren (Zele) in opdracht van brouwer Gerard Van Damme als "Spijshuis De Kroon" met bijhorende feestzaal op de site van de bijna gelijknamige voormalige afspanning en brouwerij "De Groote Kroon" die teruggaat op een hoeve-stokerij van Gillis Van den Abbeel uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Zeer groot en markant gebouw van drie bouwlagen en traveeën onder een steil pannen schilddak, waarvan de monumentaliteit versterkt wordt door de schuin geplaatste zijgevels. Strakke geritmeerde gevelopbouw bepaald door de rechthoekige muuropeningen. Opvallende voorgevel gemarkeerd door de hoger oplopende deurtravee in blauwe hardsteen verfraaid met twee balkons en een kroon (als verwijzing naar de herbergnaam) en eindigend op een driehoekig dakvenster met ruitvormig metselwerk. Parement van gele baksteen met verwerking van blauwe hardsteen in de pui, de vensteromlijstingen én in het middenrisaliet. Zeer specifiek voeg- en metselwerk. Pui met grote glaspartijen, nog voorzien van het oorspronkelijke loodglas in de bovenlichten die zorgen voor een speciale en heldere lichtinval in de grote gelagzaal op de begane grond. Aanvankelijke aankleding grotendeels gewijzigd, met uitzondering van een aantal beglaasde binnendeuren onder meer met loket, vloeren en de grote granito wenteltrap achteraan.

Achteraan, palend aan de Kloosterstraat, bijhorende feestzaal horende bij café "De Croone", gekend als "De Gekroonde Zaal". Groot bakstenen volume van tien traveeën onder een zadeldak parallel aan de Kloosterstraat en achteraan palend aan het café. Opgetrokken als feestzaal circa 1893 op de plaats van de vroegere brouwerijgebouwen van "De Groote Kroon" in opdracht van brouwer Charles-Louis De Smedt, medebeheerder van de Brouwerij Roels in de Langemuntstraat. Vergroot in 1923. Blinde straatgevel geritmeerd door spaarvelden gevormd door lisenen en aflijnende tandlijsten met getoogde vensternissen. Twee kelderluiken in de laatste twee traveeën, een toegevoegde deur in de zevende travee. Binnenkoergevels met gelijkaardige opbouw, maar met geopende vensters.

• BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 268-269.
  • BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 151-153, 165-166.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena