erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
841
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/841

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

U-vormige hoeve, met de open zijde van het erf links. Het oudste gedeelte is het L-vormige dienstgedeelte, achter het huidige woonhuis, dat mogelijk in kern opklimt tot de 18de eeuw. Het woonhuis met inrijpoort aan straatzijde dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw; een duidelijke bouwnaad is zichtbaar tussen poortgedeelte en woonhuis.

Bakstenen gebouw, waarvan het woonhuis drie traveeën en twee bouwlagen telt, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Getoogde bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels; rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met neuten; bakstenen, rondboogvormige inrijpoort. Dit gedeelte werd voor kort gerestaureerd; restauratie van de dienstgebouwen is aan de gang.

Dienstgebouwen in stijl- en regelwerk met bakstenen en lemen vullingen, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rechts de stallen, achteraan het erf de dwarsschuur met schob onder lessenaarsdak tegen de voorgevel. Ankerbalkgebint met zichtbare regels.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: U-vormige hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/841 (Geraadpleegd op )