Kapel Sint-Antonius van Padua

Beschrijving

Sint-Antonius van Paduakapel, naar verluidt gebouwd ter vervanging van een oudere kapel in nabije straatbocht.

Gelijkaardige kapel als de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in Langevelde van 1953, vermoedelijk gebouwd in dezelfde periode. Volledig vrijstaande rechthoekige bakstenen kapel met vier hoeksteunberen onder een zadeldak (grijze pannen). Eenvoudig parement op een iets verschillend getinte gemetste plint. Spitsboogvormige deuropening gevat in een bakstenen omlijsting. Boven de deuropening, arduinen herdenkingsplaat met opschrift "H. Antonius van Padua B.V.O." en arduinen kruis. In de zijgevels, telkens twee spitsboogvormige vensteropeningen.

Interieur

Sober interieur. Onbeschilderde bakstenen wanden en driehoekig houten gewelf. In de koorwand van de kapel, een spitsboogvormige bakstenen muurnis met een beeldje van de Heilige Antonius van Padua met Kind. Gemetste bakstenen altaartafel met een marmeren blad.

Bijhorende hoeve (nummer 9) in slechte staat en in renovatie.

• V.D.S. (Van Der Straeten), Parochie St.-Jozef door de eeuwen heen Huivelde – Hansevelde – Mespeleir, s.l., 1982, p. 16.