• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Achterin gelegen burgerhuis met betegelde voortuin en fraai ijzeren hekwerk. Vóór 1819 woning en jeneverstokerij van Bernard Bosteels teruggaand op een nog oudere herberg van Jacobus of Jacques Bosteels (confer “Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck van 1775). Na de stopzetting van de stokerij bleef de woning in bezit van de familie en werd ze achtereenvolgens bewoond door een zoon (Benoit)-Joseph (koopman, fabrikant, bakker en winkelier) en nadien door diens zoon Hyppolite Bosteels. Deze laatste liet het burgerhuis over aan de familie Nelis die er op de gelijkvloerse verdieping een winkel voor soda en zouten inrichtte. In 1913 werd de woning, volgens bouwplan getekend door landmeter-ontwerper J. Van Goethem (?ttrem) en documenten van de eigenaars, terug verbouwd tot gezinswoning voor Odilon Nelis. Het lastenboek werd opgesteld dd 8 juni 1913 en de werken werden uitgevoerd door metser-aannemer H. De Block. Naar gegevens van de huidige bewoners werd het gebouw gerenoveerd en ontpleisterd circa 1980.

Zeer fraaie burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak. Drie dakvensters met fronton en topbekroning versterken het pittoreske karakter van het gebouw. Idem voor de markante houten kroonlijst op uitgelengde modillons met dropmotief en spiegels in het hoofdgestel. Het huidige voorkomen met rechthoekige vensters gevat in een geprofileerde gestucte omlijsting en brede vleugeldeur met zware hardstenen omlijsting met kroonlijst, consoles en neuten dateert uit 1913, maar werd niet geheel volgens het ontwerpplan uitgevoerd.

Interieur. De oorspronkelijke enkelhuisopstand, indeling en aankleding uit 1913 is slechts gedeeltelijk behouden. De traphal rechts, met fraaie cementtegelvloer, bordestrap met uitgewerkte trapkast en trappaal met leeuw, is wel authentiek bewaard zoals deze in 1913 ontworpen werd. De andere ruimten zijn inmiddels gewijzigd.

De bijhorende bedrijfsgebouwen die zich links ter hoogte van nummer 18 situeerden werden vanaf 1818 eigendom van verschillende families, namelijk De Smet, Van der Moeren, Gheldof, Burm en Cooreman en werden onder meer als olieslagerij gebruikt. In 1924 werden ze vervangen door nieuwbouw (zie Oudburgstraat nummer 18).

• BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 143).
  • BOONE L., Stokerij Rubbens – Anno 1817 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 26, 1995, p. 54-56.
  • COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.