erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
84114
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84114

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak met pannen. In 1921 vermeld als handelshuis voor het "Amerikaansch Huis", nu privéwoning. Volgens stijlkenmerken en kadastergegevens in het derde kwart van de 19de eeuw opgetrokken op een oudere site met L-vormige bebouwing. Tijdens het interbellum aangepast, confer de centrale vleugeldeur met deurkruk en gestileerde bloemmotieven in art-decostijl.

Breed dubbelhuis horizontaal gemarkeerd door een geprofileerde pui- en daklijst en hardstenen cordonlijst. Heden met bakstenen parement, maar volgens gepubliceerde oude prentbriefkaarten aanvankelijk bepleisterd. Gefrijnde hardstenen plint met twee voetschrapers aan weerszij van de voordeur. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken gevat in een dito (hermaakte) geprofileerde omlijsting karakteristiek voor het derde kwart van de 19de eeuw. Stilistisch aansluitend bij de zeer fraaie overstekende houten kroonlijst met tandlijst en klossen die ter hoogte van de uitkomende deur- en poorttravee verspringt. Schrijnwerk naar oud model vernieuwd.

Zijgevels afgewerkt met een steeds zeldzamer wordende beraping. Links, smalle brandgang. Voormalige bijgebouwen achteraan. Grote beboomde tuin.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • QUINTYN E., Zele in oude prentbriefkaarten, Zaltbommel, 1972, p. 12.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84114 (Geraadpleegd op )