IJskelder

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed IJskelder

Beschrijving

IJskelder in afgesplitst deel van vroegere tuin die oorspronkelijk hoorde bij het burgerhuis van de familie Rosseels. Heden horende bij een jongere villa (nummer 24).

Achterin gelegen bakstenen constructie. Bouwjaar niet gekend. Volgens literatuurgegevens gebouwd in de jaren 1850 als onderdeel van een fraaie lusttuin en tot 1914 in gebruik. Volgens het kadasterarchief ijskelder pas in 1894 opgetrokken. Voorheen beplant en bovenop voorzien van een prieeltje. Nog steeds omgeven door verschillende boomsoorten en overgroeid door klimop om opwarming tijdens de zomermaanden te voorkomen. Zeer grote en hoge ijskelder (7 meter hoogte) die zoals gebruikelijk noordelijk georiënteerd is. Goed bewaard en uitzonderlijk van kwaliteit.

Ten noorden, hoger oplopende massieve inkompartij met afgeschuinde steunberen en toegangsdeur voorafgegaan door een overgroeide hardstenen inkomtrap die toegang verleent tot een klein voorportaal. Eigenlijke kelder opgevat als tweeledig kamertype met eerst een afgesloten klein voorkamertje onder tongewelf en vervolgens de grotere ijsstapelplaats. Zeer diepe eivormige koelplaats, van 6 meter op 4 meter, onder gemetst koepelgewelf. Volgens de literatuur oorspronkelijk met een houten roostering om het ijs op te leggen.

• COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 1 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 14, 1983, p. 86-94.