Scheldeschuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Scheldeschuur

Beschrijving

Schuur, gekend als "Scheldeschuur", vroegere opslagplaats en later kolenmagazijn horende bij de woning Rosseels. Heden afzonderlijke eigendom.

Dieper gelegen parallel aan de straat ingeplante schuur met kopgevel gericht naar de Dijkstraat. Voorheen gekoppeld aan een evenwijdig geplaatste maar inmiddels verdwenen tweede identieke schuur, waarvan de korbeelaanzetten nog te zien zijn. Vroeger eveneens met twee voorliggende rijen niet-overdekte beerputten.

Zeer uitzonderlijk en gaaf bewaard gebouw van tien traveeën, opgetrokken circa 1855 (zie kadasterarchief). Typologisch een "Friese schuur" gekenmerkt door een volledige houten constructie met opgeklampte schuine wanden onder een overstekend pannen schilddak. Grote en hoge overspanning gedragen door negen vrijstaande samengestelde spanten verstevigd door bijkomende korbelen en bindbalken. Vloer van aangestampte aarde. Omlopende binnengaanderij, met deels bakstenen vloer en opgaande buitenmuur met steunberen, vroeger gebruikt om materiaal te herbergen.

• COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 1 (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 14, 1983, p. 86-88).
  • DE WILDE, I., Brochure Open Monumentendag 1997 Zele-Berlare, s.d. (1997).
  • MALFLIET, J., Brochure Open Monumentendag 2006 Import-Export, (Zele), s.d. (2006).