Sint-Rochuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel

Beschrijving

Wegkapel schuin ingeplant op hoekperceel aan de Raak- en Elststraat deels beplant met lindebomen en afgezoomd door een lage haag. Reeds vermeld op historische kaarten van 1689 en 1772 als één van de ommegangkapellen of rustaltaren bij de Sacraments- en Kruisprocessie. Verkreeg in 1879 de relieken van de Heilige Rochus, de Heilige Antonius van Padua en de Heilige Apollonia. Vergroot in 1899. Door toedoen van deken Frans Rooms in 1952 ten gevolge van urbanisatiewerken volledig heropgebouwd. Ingezegend op 19 oktober 1952.

Rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak (rode leipannen). Witgeschilderd op onbeschilderde bakstenen plint, op de vier hoeken geflankeerd door afgeschuinde bakstenen steunberen. Puntgevel afgelijnd met arduinen dekstenen. Rechthoekige deur gevat in een geprofileerde arduinen omlijsting met neuten, imposten en sluitsteen. In geveltop getraliede rondboognis in omlijsting van rode bakstenen met beeld van Heilige Rochus. In de zijgevels, drie kleine rechthoekige venstertjes met traliewerk en arduinen lekdrempels.

Interieur. Rode tegelvloer met koude voeg. Gemetst altaar met onder meer Onze-Lieve-Vrouw met Kindbeeld en Sint-Antoniusbeeld. Zijwanden met twee maal twee houten consoles met bustes.

• MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 41-42.
  • QUINTYN E., De fifties (deel 1), in Heem- en Oudheidkundige Kring van Zele, Jaarboek Nr. 20, 1989, p. 81.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Zele, Brussel, 1980, p. 29.