erfgoedobject

Ensemble van arbeiderswoningen

bouwkundig geheel
ID: 84129   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84129

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van per vier of per drie gegroepeerde arbeidershuisjes in bakstenen eenheidsbebouwing opgetrokken in de jaren 1923-1926 door de in 1922 opgerichte "Zeelsche Bouwmaatschappij voor Goedkope Woningen" erkend door de overkoepelende "Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken". Architect Lesseliers uit Gent werd in 1923 aangesteld voor het ontwerp van minstens 11 van de in totaal 26 woningen. Dit ensemble is belangwekkend als eerste realisatie van een sociaal woningbouwproject in Zele. Het totaalconcept en de aanleg bleef tot op heden bewaard, ook al werden een aantal woningen met een bovenverdieping verhoogd of voorzien van nieuw gevelparement waardoor het eenheidskarakter een beetje verstoord werd. Nummers 52, 54 en 58 bleven het best bewaard en zijn illustratief voor het oorspronkelijke voorkomen.

Arbeidershuizen met enkelhuisopstand, waarvan de hoekwoningen van twee bouwlagen telkens als diephuis met tuitgevel op uitkragend metselwerk, vlechtingen en afgeschuinde steunbeer onder een pannen zadeldak uitgewerkt zijn. Overal rondbogige voordeuren met bakstenen druiplijst op consooltje en deels beluikte rechthoekige vensters. Eén of twee kleinere woningen van slechts één bouwlaag onder pannen mansardedak met dakvenster tussen de hoekwoningen. Afwisselend volgens spiegelbeeldschema. Muuropeningen met dezelfde vormgeving mits toevoeging van klein staand halvenstertje. Achteraan kleine ommuurde koertjes met bijgebouwtje.

  • BOONE L. 2004: Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek nummer 35, Zele, 224.
  • FRANÇOIS G. 1972 (16 september): Gewestelijke Bouwmaatschappij Zele Grembergen Buggenhout 1922-1972, s.l..
  • Z.A. 1997: Gewestelijke Maatschappij voor Woningbouw Zele Grembergen Buggenhout 1922, s.l..

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Ensemble van arbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84129 (Geraadpleegd op 13-08-2020)